Weboldalunk sütiket használ a jobb böngészési élmény érdekében.

Az elfogadásukkal segítesz minket abban, hogy személyre szabott tartalmakat és szolgáltatásokat nyújthassunk Neked. A sütikről bővebb tájékoztatást az 
adatkezelési tájékoztatóban olvashatsz.

Életünk csendes társa, a KÉK

Életünk csendes társa, a KÉK
Miért is csendes ez a társ? Egyrészt, mert nincs ruhatár – legyen az férfi vagy női – melyben ne lapulna egy-két kék ruhadarab, hiszen unisex és univerzális. Kéket viselhetünk...

Miért is csendes ez a társ? Egyrészt, mert nincs ruhatár – legyen az férfi vagy női – melyben ne lapulna egy-két kék ruhadarab, hiszen unisex és univerzális. Kéket viselhetünk hétköznap, sportoláshoz, de egy királykék estélyi ruha is bármikor megállja a helyét! Másrészt a kék szimbolikus jelentése a béke, a nyugalom és a csend.

Persze kékből sem csak egy féle létezik, de mindegyik árnyalata higgadtságot és harmóniát közvetít. Gondoljunk csak az ég vagy a tenger kékjére: a felhők vagy a tenger néhány percnyi gondtalan bambulása biztosan kisimítja a legmélyebb ráncokat is. De ennek hiányában, egy kicsi kerti medence is a nyaralás nyugtató illúziójába tud ringatni minket...

 

Nem csigázom a kedélyeket, ez a farmer, abból is Levi Strauss klasszikusnak számító indigókék színe. S ha már indigókék, itt azért fontos megemlítenünk, hogy kis hazánk is mély hagyományokkal kötődik ehhez a színhez, hiszen a kékfestés során is ugyanennek az indigó növénynek a kékjét használták fel.

A kék szín előállítása azért korántsem volt ennyire kézenfekvő. Az indigó növény alkalmazása előtt számos kísérletet tett az emberiség a kék szín előállítására. Mint oly sok minden, az első szintetikusan előállított kék szín is az egyiptomiak nevéhez fűződik, amely (meglepő módon) az „egyiptomi kék” nevet kapta.

Az ezt követő évezredek folyamán többen, többféleképpen is próbálkoztak a kék előállításával, s többek között, az indigó mellet a lapis lazuli féldrágakőből is állítottak elő kéket, az ún. „ultramarin” kéket. Ez azonban nem volt hosszú életű, mert az előállított festék ára az aranyéval vetekedett. A középkorban állítólag számos festőt taszított adósságba ennek a színnek a beszerzése. 

A kéknek a művészetben és a ruházkodásban aratott sikere ellenére, a lakásdekorációban bizony mérsékelt szerepe jutott. Az utóbbi évek kezdik megváltoztatni ezt a trendet, hiszen pasztelles árnyalatai kimondottan tágítják a teret.

 

Így a kék, mint fal vagy bútor szín, ma már nem csak a fürdő- vagy fiú szobákra korlátozódik, de előszobák és nappalik újkori dekor színe is, akár a bútor, akár a fal, akár a dekoráció színét tekintve.

Persze, vannak olyan tájak, ahol a tengerpart közelsége révén a kül- és beltéri falfestés egyik alapszíne a kék. Kétségtelen, hogy az ilyen falak visszatükrözik a tengervíz kékjének minden üdeségét, ránk gyakorolt nyugtató hatását.

Mivel a bútorok tekintetében igen letisztult stílusról beszélünk, így a kiegészítők terén szabad kezet kapunk, és bőkezűen ötvözhetjük a rusztikus és a vintage stílus darabjait.

És ha már a ránk gyakorolt hatásról beszélünk, akkor a Feng Sui tanításokról se feledkezzünk meg. Ezek szerint kerüljük a kék használatát a konyhában, ill. a hálószobában. A kék ugyanis önmagában és természetes módon nem jelenik meg a feldolgozott élelmiszereinkben, ezért taszító hatást kelthet egy kékre festett konyha vagy étkező. A hálószobába pedig nem ajánlott, mert nyugtató hatása révén megtörheti a párok közti kommunikációt… (diplomatikusan fogalmazva:).

Viszont, a lelkünkre gyakorolt nyugtató hatás mellett, fizikai értelemben is bír gyógyító erővel, mégpedig a pajzsmirigy, a tüdő vagy a torok megbetegedései esetén tudja kifejteni pozitív hatását. Ilyen esetekben egy kék kendő, vagy egy lapis lazuri medál igazi gyógyír lehet.

Adjunk tehát minél több teret a kéknek a mindennapjainkban, hiszen szelíd jelenlétével nyugtat, gyógyít és feltölt minket.

Források:

· https://papageno.hu: A kék szín története az ősi Egyiptomtól egészen a legújabb laboratóriumi felfedezésekig

· https://egeszsegter.hu: Színterápia

· Jean-Gabriel Causse: A színek hatalma

· Fotók: Canva

Az oldal tetejére