Weboldalunk sütiket használ a jobb böngészési élmény érdekében.

Az elfogadásukkal segítesz minket abban, hogy személyre szabott tartalmakat és szolgáltatásokat nyújthassunk Neked. A sütikről bővebb tájékoztatást az 
adatkezelési tájékoztatóban olvashatsz.

Az energizáló sárga

Az energizáló sárga
Minden színhez társítunk tulajdonságokat, erővel és energiával ruházzuk fel őket. Hiszünk abban, ha magunkon hordjuk, vagy a lakásunkat dekoráljuk ezzel vagy azzal a színnel...

Az energizáló sárga

Minden színhez társítunk tulajdonságokat, erővel és energiával ruházzuk fel őket. Hiszünk abban, ha magunkon hordjuk, vagy a lakásunkat dekoráljuk ezzel vagy azzal a színnel, akkor pozitív vagy esetleg negatív energiákat szabadítunk fel, ill. harmóniát vagy diszharmóniát teremtünk magunk körül. Az abszolút életöröm és a pozitív energia jelképe a sárga szín.

Nem mondunk újat azzal, hogy a sárga a Nap színe. A Nap pedig az életöröm, az életet adó melegség, a nyári önfeledt boldogság jelképe. Így a sárga ruhadarabjaink derűt, harmóniát és kiegyensúlyozottságot közvetítenek a külvilág felé. Elég, ha csak azt megfigyeljük, hogy milyen napokon viseljük szívesen ezt a színt, hiszen biztosan nem egy orrfolyós szürke novemberi napon támad kedvünk sárgába bújni. Bár a jótékony hatású színek pont ilyenkor tudják kifejteni pozitív hatásukat, hiszen mikor, ha nem egy szürke és hideg téli hétköznapon tud minket feltölteni egy energikus és napfényes szín!? Merjünk hát szembe menni a tömegekkel, és főleg a tucatszínekkel.

De vajon miben rejlik a sárga szín titka? A színek és azok misztikumai nem csak a modernkori esztétákat foglalkoztatják, de az elmúlt századokban számtalan ismert tudóst is megihletett az emberi színérzékelés mibenléte. A múlt század elején például kimutatták, hogy a szemnek leginkább feltűnő szín a közúti forgalomban: a sárga. Persze megvan ennek a tudományos magyarázata, amely fényerőkről, meg szemben lévő csapokról szól, de mi maradjunk a szórakoztató részeknél…

Erre a kutatási eredményre alapozva, amit anno a chicagói egyetem végzett, az akkoriban szintén Chicagóban taxitársaságot alapító John Daniel Hertz autóit sárgára festette. A „Yellow Cab” néven elhíresült járművek rohamosan népszerűvé váltak, s nem csak a minőségi szolgáltatásnak köszönhetően, hanem mert színüknek hála drasztikusan csökkent a taxik okozta balesetek száma a városban. A történet külön pikantériája, hogy ez a Mr. Hertz valójában Herz Sándor néven látta meg a napvilágot a 19. század végén, s 5 évesen hagyta el az akkori Osztrák-Magyar Monarchiát családjával, hogy meghódítsák Amerikát. Akkor bizonyára nem gondolták, hogy a kis Sanyika nem csak autótörténelmet ír (a jelzőlámpák kidolgozása és kivitelezése is az Ő nevéhez fűződik), de a fél világot meghódító sárga taxik megteremtője is egyben.

Sárga az utakon, sárga a gardróban, és mi újság a sárgával a nappalinkban vagy a hálószobánkban? Esetleg a konyhánkban? Elmondható, hogy falainkat szinte minden korban és stílusban trendi volt sárgára festeni, hiszen a gyerekszoba élénk napsárgájától, egy dolgozószoba komolyabb mustársárga árnyalatáig igen széles palettát alkalmazhatunk. Ami azonban izgalmassá teheti szobáinkat, az a részletekben megbújó sárgaság. Ma már egyre több dizájner épít a színben rejlő energiákra és a hatásra, amit az a környezetére fejt ki, hisz a sárga a kiemelés színe. Azaz, ami például a leginkább láthatóvá tesz egy fekete mondatot a szövegben, az a sárga színű háttér. S persze ez nem csak a betűkre igaz.

 

Ez a harmonikus kölcsönhatás, melynek révén a sárga is teljességében pompázhat, még egy nappalit is egyedivé tud varázsolni, a feketét pedig igazán elegánssá. A sárga szerencsés választás egy nappaliba, hiszen világosít és pezsdít. Emellett, ma már köztudott, hogy a színharmónia nem csak két összeillő színpárból ered. A színharmónia több, egymást kiegészítő, pezsdítő vagy akár kontrasztban lévő színek házasságából adódik.

És vajon tudunk-e pihenni a hálószobánkban, ha ilyen energikus színnel töltjük fel? A válasz a részletekben és a mértékletességben rejlik. Ha szerelmesei vagyunk ennek a színnek, a kevesebb néha több elv alkalmazásával még az alváshoz is harmonikus légkört tudunk varázsolni általa.

Ami a konyhánkat illeti, valódi pezsgést vihetünk a manapság minket intenzíven elárasztó, oly trendi és oly unalmas szürke bútorok és padlók világába.

Ne feledjük: a sárga öltöztet, a sárga életet ad, a sárga határozottságot és céltudatosságot igényel. Használjuk ennek tükrében, és sütkérezzünk jótékony fényében hacsak tehetjük!

Az oldal tetejére