Weboldalunk sütiket használ a jobb böngészési élmény érdekében.

Az elfogadásukkal segítesz minket abban, hogy személyre szabott tartalmakat és szolgáltatásokat nyújthassunk Neked. A sütikről bővebb tájékoztatást az 
adatkezelési tájékoztatóban olvashatsz.

A mediterrán konyha

A mediterrán konyha
{...} a mediterrán konyha egyfajta visszanyúlás a gyökereinkhez, hiszen mind a bútorokhoz, mind a kiegészítőkhöz természetes anyagokat használnak.

Amit a mediterrán konyháról tudni érdemes

Ha meghalljuk azt a kifejezést, hogy mediterrán konyha - az ínycsiklandozó ételek után - Spanyolország, Olaszország és Dél-Franciaország gyönyörű konyhái jutnak eszünkbe. Nehéz meghatározni a mediterrán stílusjegyeket, hiszen a spanyolok előszeretettel játszanak az élénk színek kombinációjával, az olaszok harsányságuk ellenére a letisztult, természetes formákat keresik, a franciák pedig védjegyüket, az eleganciát viszik mindinkább bele konyháik stílusába.

 

Egyöntetűen elmondható azért, hogy a mediterrán konyha egyfajta visszanyúlás a gyökereinkhez, hiszen mind a bútorokhoz, mind a kiegészítőkhöz természetes anyagokat használnak. A bútorok jellemzően tömör fából készülnek, s vagy a föld jelleg sötétbarna árnyalatait, vagy a tenger kékjének vagy kavicsainak fehérjét használják. A kiegészítők tekintetében is az emberiség által régóta használt anyagok a jellemzőek, mint a vas, a réz, az agyag, a kerámia, a pamut. Gyakran láthatunk autentikus mediterrán konyhákban kovácsoltvas székeket, asztallábakat, virág- vagy gyertyatartókat a rusztikus és a vintage stílusokat képviselve.

 

 

 

 

A bútorok gyakran nem rejtik el tartalmukat:

a színes étkészletek szabad polcon, vagy vitrines szekrénykében vannak elhelyezve.
Ezzel szemben, fiókok tekintetében viszont élen járnak, hiszen az apró, sok fiókos szekrények szintén jellemzői a déli konyháknak, s ezek az elemek – mivel a mediterrán konyhák nagy helységeknek számítanak - gyakran különállóak, s nincsnek feltétlenül szorosan egymáshoz kapcsolva.
Gondoljunk csak a tálalószekrényekre, melyek sokszor a konyha egyik legdekoratívabb különálló egységei.

 

 

A legszembetűnőbb mediterrán jelleget azonban egy modernkori vívmány, a páraelszívó kürtős jellege adja, imitálva a régi kandallók füstelvezetőjét. S akkor el is érkeztünk a háztartási eszközökhöz, ahol a megnövekedett keresletnek köszönhetően, a gyártók is visszatértek stílusban a régi konyhák design-jához. Ennek hála, ma már válogathatunk a rusztikus konyhai gépek közül, mind sütők, mind elszívók tekintetében.

Mivel a bútorok tekintetében igen letisztult stílusról beszélünk, így a kiegészítők terén szabad kezet kapunk, és bőkezűen ötvözhetjük a rusztikus és a vintage stílus darabjait.

A színeket illetően a már említett barna, fehér és kék színeken túl, a felkelő nap sárgája és lenyugvó vöröse, a mély tenger zöldje és napsütötte türkiz árnyalata, mind-mind tipikus mediterrán színek.

Motívumként adottak a tengerparti témájú dekorációk, de ezen túl, a vintage virágai, vagy a rusztikus állatfigurák autentikus mediterrán textíliáknak számítanak. S ha már természetközeliség, az élő virágok és fűszernövények szintén elengedhetetlen elemei egy mediterrán konyhának, hiszen a valóságban ezek a konyhák gyakran kertkapcsolatosak. Mivel sajnos ez nem mindenhol megvalósítható, a cserép-, fém- vagy kerámia kaspókba ültetett növényekkel tudjuk ezt pótolni.

 

Elmondhatjuk, hogy a mediterrán konyhák funkcionálisak, hiszen a bútorok arra hivatottak, hogy az eszközök jól rendszerezetten a kezünk ügyében legyenek. Elemei időtállóak, hiszen a tömörfa bútoroktól, a vas serpenyőkön át a porcelán csészékig minden a hosszútávú minőségi használatról szól. A vidéki hangulat a természet közelségét hozza el, ötvözve ezen országok több évszázados eleganciáját a lakberendezés terén. Hiszen olyan országokról beszélünk, ahol a család, a közös főzés és étkezés a kultúra része, s ehhez elengedhetetlen egy jól felszerelt, meleg hangulatú konyha, ahol öröm a főzés. Valószínűleg ezért is töretlen a mediterrán konyha sikere, mert általa ezt a fajta harmóniát és kényelmes eleganciát igyekszünk a lakásunkba és az életünkbe csempészni.

Megnézem a konyhai kiegészítőket!

Az oldal tetejére